Неизпълнявани песни на Бьорк правят премиера в "Оборище 5"

16:10, 18 юни 19 / Любопитно 25 1302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 24-ти юни от 19:30 часа Зала “Оборище 5” ще преложи на публиката еднo пътуване с музиката на исландската певица Бьорк. Проекът “Bjork Alternative” на Мила Михова (сопран) и Николай Стойков (пиано, клавесин, челеста) е едно от най-смелите и авангардни музикални събития. За първи път той е представен с огромен успех в рамките на фестивала ppIANISIMO през 2018 година.

В същността си проектът е създаден от самата Бьорк- исландска поп икона, известна по целия свят със своите неповторими музикални и визуални експрименти. Тя сама създава аранжиментите на някои от най-популярните си песни във версия за класически музиканти- оперна певица под акомпанимент на старинни инструменти. Оголени от традиционните за музиката на Бьорк електроника, звукови ефекти и авангардна визуална среда, песните придобиват особено театрална форма на камерни пиеси, а при смяната на инструментите, те се движат от бароково, през класическо до късно романтично звучене. До този момент тази версия е изпълнявана много малко пъти, но от забележителни музиканти като исландската оперна певица Asgerdur Juniusdottir и американската супер дива Рене Флеминг.

Изпълнението на песните на Бьорк в този им аранжимент, позволява на муикантите да отбележат специалния композиторски талант на певицата, а на публиката да се докосне до този талант без риска да остане с усещането, че слуша кавъри, в изпълнение на музиканти, които имитират вокалния и изпълнителски стил на Бьорк.

От първото изпълнение досега, програмата търпи промени и развитие. В концерта на 24.06 в зала “Оборище 5”, публиката ще има въможността да чуе неизпълнявани до този момент песни на Бьорк, включително първта ѝ композиция, която тя написва на 12-годишна възраст в чест на големия исландски художних Йоханес Кярвал. Първоначално замислена като пиеса за флейта, композицията се превръща и в песен,  която ще можете да чуете в изпълнение на Мила Михова и Николай Стойков на оригинален исландски език.

Останалите песни прослeдяват равитието на Борк от първия ѝ албум до по-късните ѝ работи. В концерта са обособени две смислови теми - за Тялото и за Духа, които Бьорк изследва с огромна доза любопитство.

В контекста на екстравагантния първообраз, неминуемо заложен в подбора на музика, артистите ще предоставят и визуална среда, особено подходяща както за изключителната зала Оборище 5, така и за особено актуалната в момента модна тема CAMP.

Мила Михова е родена в София. Завърша НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене. Следва специализация в опера студиото на академията "Санта Чечилия" в Рим, под ръководството на историчеката прима на белканото Рената Скотто. Неин учител е българската прима Дарина Такова, а по-късно специлизира и с Марила Девиа.

Дебютът ѝ е като  Фиордилиджи в "Така праят всики" от Моцарт, следват роли като Лучия в "Лучия ди Ламермур" от Доницети и Друзила в "Коронацията на Попея", както и редици концерти и продукции за млади оперни артисти в България и чужбина. Изявявала се е в коцерти в Португалия, Испания, Италия, Франция и др. Финалист е на международни конкурси като "Магда Оливеро", "Джулио Нери" и "AsLiCo". През 2018 година прави дебюта си на престижния Rossini Opera Festival в Пезаро, Италия с  ролята на Мадама Кортезе в "Пътуване до Реймс", а по-късно през същата година изпълнява сопрановата партия в "Малка тържествена меса" от Росини в le Grand Amphithéâtre de la Sorbonne в Париж като част от световните чествания на 150-годишнината от смъртта на Джокино Росини. 

В България е активен участник в някои от най-важните музикални фестивали- Софийски музикални седмици, Новогодишен музикален фестивал в НДК, Мартенски музикални дни, Piano extravaganza, ppIANISSIMO. Изнася солови рецитали в зала "България" и НДК, под акопанимента на световнопризнати пианисти. Репертоарът ѝ включва белкантови роли, ораториални произведения и огромно количество рядкоизпълнявана камерна музика. 

Николай Стойков започва да свири на пиано и флейта на 11 годишна възраст. Срещата с първата му учителка по пиано, Теодора Шипковенска, е определяща за избора му да посвети живота си на музиката.

Завършва с отличие Националното музикално училище „Любомир Пипков” в класа по флейта на Мила Павлова, а след това и Националната музикална академия „Панчо Владигеров” с магистърска степен при проф. Лидия Ошавкова. Между 2010 и 2017 продължава музикалното си образование във Франция. Първо в Консервторията в Страсбург, в класа по флейта на Сандрин Франсоа (първа флейта на Филхармонията в Страсбург), а след това в продължение на три години специализира със световно известния флейтист Патрик Галоа в Париж. 

Интересът и страстта към старинната музика го вдъхновяват да учи клавесин и барокова интерпретация при френските клавесинисти Жоел Понте и Виолен Кошар.

Николай Стойков е носител на редица награди като солист и камерен музикант от различни национални и международни конкурси като „Млади Виртуози”, „Музиката и Земята”, Академичен конкурс „Никола Стефанов” и др.

Николай има разнообразни концертни изяви със солови и камерни рецитали в България и чужбина, както и участия във фестивалите “ppIANISSIMO”, “Нова българска музика”, “Изкуството на барока” и др.

Реперторът му обхваща многобройни произведения от епохата на Ренесанса до наши дни. 

Николай e убеден, че същественото за един артист е да бъде уникален и да има истински музикален почерк, така че всеки концерт да се превърне в емоционално преживяване споделено с публиката.

Билети на касата на Зала “Оборище 5” и в мрежата на Ивентим www.eventim.bg

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама