Все повече „перачи на пари“ във Великобритания

12:17, 18 юни 19 / Икономика 25 243 Topnovini
1

Хората на средна възраст все повече биват подмамвани да станат "мулета за пари" и банковите им сметки се използват за изпиране на доходи от престъпления, сочи доклад.

Повече от 40 000 случая, които „носят отличителните белези“ на „мулета за пари“, са били съобщени на британската служба за предотвратяване на измами Cifas миналата година, което е с 26% повече от 2017 година.

Най-голямо увеличение - 35% - е сред лицата на възраст между 41 и 60 години.

Смята се, че измамниците се насочват към хора без престъпно минало, с надеждата плащанията да останат незабелязани, предава БГНЕС.

"Обикновено мулета за пари се набират в сайтове на социални мрежи и чрез приложения за съобщения: предлагат се плащания, ако позволят банковите им сметки да се използват за прехвърляне на пари в брой", заяви репортер на BBC. Много от тях не могат първоначално да осъзнаят, че извършват престъпление.

Повечето „мулета“ са млади мъже, а онези, които се опитват да напуснат, могат да бъдат заплашени с насилие от престъпниците, които ги използват.

Ако ги хванат, те биха могли да отидат в затвора, както и с последиците за способността им да управляват финансите си, като например затварянето на банковата им сметка и затрудненията да кандидатстват за кредит в бъдеще.

Измамите с идентичност - включително там, където личната информация за кредитни и дебитни карти е открадната или незаконно достъпна - също достигнаха рекордно високи стойности.

Отчетени са 189 108 случая - 8% увеличение спрямо 2017 г. – с 82 608 случая на използване на пластмасови карти, сочи анализа на Cifas на данни от фирми и организации.

Има "тревожен" ръст в броя на хората на възраст над 60 години, които станаха жертва на такива измами, се казва в доклада.

"Измамниците непрекъснато намират нови методи за извършване на измами", каза изпълнителният директор на Cifas Майк Хейли.

"От кражба на самоличност до използване на младите и наивни като мулета за изпиране на пари, икономическата и социална вреда за нацията нараства."

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани