Френски милиардер купи аукционна къща Сотбис

10:20, 18 юни 19 / Любопитно 25 1003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 
Френският милиардер, медиен и телекомуникационен магнат Патрик Драи купи аукционната къща Сотбис, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Драи плаща 3,7 милиарда долара, за да притежава един от най-големите дилъри на изкуство в света, обявиха от основаната във Великобритания Сотбис.

Патрик Драи е един от най-богатите французи и основател конгломерата Алтис, който притежава телекомите SFR, както и няколко популярни медии, сред които новинарския канал BFM и вестник Либерасион.

Драи изкупува акциите на Сотбис по 57 долара всяка и по този начин връща компанията в частни ръце, след като 31 години тя беше публична собственост, чиито ценни книжа се търгуваха на борсата в Ню Йорк.
 
"Това изкупуване ще даде възможност на Сотбис в условията на по-гъвкава, частна собственост, да ускори успешната програма за растеж, прилагана в последните няколко години", написа изпълнителният директор на Сотбис Тад Смит.

Драи, чието състояние се оценява на 9,1 милиарда долара, според списание Форбс, каза, че е поласкан от това, че ръководството на Сотбис е препоръчало на акционерите да приемат отправената от него оферта.

Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и акционерите на Сотбис преди окончателно да стане факт. Очаква се процедурата да приключи през есента на 2019 г.
Навлизането на Патрик Драи в бизнеса с предмети на изкуството напомня подобен ход на друг френски милиардер - Франсоа Пино.

През 1998 г. Пино купи основния конкурент на Сотбис в бизнеса - аукционната къща Кристис.
 
Патрик Драи е роден в Мароко и се мести във Франция на 15-годишна възраст. Родителите му не са богати и той сам е създал струващата милиарди бизнес империя, която притежава.
Драи е френски гражданин, но има още израелски и португалски паспорт.

Той се възползва от исторически ниските лихви, за да вземе големи заеми и да предприеме поредица придобивания на компании през 2014 и 2015 г.

След изкупуването на много медии и телекоми в САЩ, Португалия и други страни, базираната в Холандия Алтис натрупа оперативен дълг от 50 милиарда долара, което доведе до срив в цените на акциите й поради опасения на инвеститорите от нивата на задлъжнялост.

Драи успокои акционерите, обеща да забави темпото на придобиване на компании и през 2018 г. се завърна лично начело на Алтис, за да промени негативната посока на развитие.

Въпреки несигурността около бизнес конгломерата, бизнесът на Сотбис едва ли ще бъде засегнат. Миналият месец аукционната къща продаде картина на Клод Моне за 110,7 милиона долара, което е рекордна сума за художника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама