Неделя на Всички светии е!

07:30, 26 юни 22 25 3198 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В първата неделя след Петдесетница Православната църква отбелязва Неделя на Всички светии. Този ден е посветен и на тези светци, чиито имена днес не знаем. Измолва се молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ.

Днес се почитат всички светии - всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за любовта Божия. Всички, които изповядали открито пред хората Бога и вървели по Неговите пътища. Това са пророците, възвестили идването на Христос, светите Христови апостоли, мъчениците за вярата, светите отци, светителите и църковните учители.

На този ден църквата отдава почит и към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.

Днес е празник и на преподобните жени и мъже, които са оставили имот и близки и са се отрекли от земното и вещественото, и достигнали ангелоподобен живот още тук, на Земята. На всички, които достойно и смирено са носели кръста си след Спасителя.

Днес имен ден днес празнуват всички с имената Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.

От Неделята на Всички светии започва Петровият пост в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама