България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който трябва да е готов до 2020 г.

11:20, 17 юни 19 / Политика 25 1008 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, той трябва да е готов до 2020 г. Това каза европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел след среща при премиера Бойко Борисов с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола.

Разположението на машините на суперкомпютъра в България ще бъде в Технопарка.

“Ние ще вложим заедно с ЕК близо 40 млн. в Teхнопарка. Ние просто даваме едно работно място, което 24 часа в денонощието работи”, каза Мария Габриел.

„Общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 млрд. евро. от тях 486 млн. евро са от Европейската комисия, а останалите са от държавите-членки и частните партньори“, уточни Мария Габриел. По отношение на проекта за България тя уточни, че е на стойност 18 млн. евро, като 12 млн. евро от тях са от България, а 6 млн. евро – от ЕК.

Мария Габриел: Със суперкомпютъра България прави крачка напред, за да бъде сред лидерите в Европа

„Срокът е до края на 2020 г. – дотогава средствата трябва да бъдат вече оперативни и действащи. Нещо повече, в следващия програмен период на ЕК с новата програма „Цифрова Европа“ специално за суперкомпютрите има отделени 2,7 млрд. евро, пише "Фокус". Тези средства ще бъдат включени в по нататъшното развитие. Защото веднъж създадена и работеща, машината вече става европейска и европейските средства ще бъдат част от тези, които ще се използват за България“, каза още европейският комисар Габриел.

Бойко Борисов: Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама