Радев: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод към съкровената ни национална идентичност

14:30, 16 юни 19 / Политика 25 1270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За нашия народ българските храмове и вярата винаги са били сигурният брод към автентичните ценности и към нашата съкровена национална идентичност. Това заяви президентът Румен Радев по време на празничното отбелязване на 150-годишнината от създаването на храма „Св. Троица“ в село Труд.

По покана на Енорийския свещеник отец Кирил държавният глава присъства на празнична Света литургия, отслужена в църквата от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Осветени бяха и две нови камбани, които са дарение за храма.

В приветствието си към жителите и гостите на село Труд, събрали се в двора на църквата, за да отбележат юбилея, президентът Радев посочи, че 150-годишнината е повод за празник, но и за гордост от „дълголетието и жизнеността на нашата българска идентичност“.

„Век и половина ни делят от онова време, в което нашите предци тук са изградили своя храм на вярата. Поколенията след тях са били изправени пред различни предизвикателства да съхранят съграденото“, заяви Румен Радев. Държавният глава припомни, че храмът е бил опожаряван и отново съграждан, за да може днес да се разнесе камбаненият звън като „символ на съхраненото достойнство на рода, на православната вяра и тържеството на непреклонния български дух“.

Отстояването на нашата вяра и на изконните български добродетели изисква не само смирение, а също смелост и духовна сила, посочи президентът Радев. По думите на държавния глава българският народ пази храмовете и вярата си в тях като културна памет за нашите традиции, въпреки факта, че в днешната динамика събитията бързо се развиват и бързо се забравят, а отсяването на важното и паметта за него се превръща в предизвикателство. „Подкрепата на Българската православна църква и грижата за духовния мир и благоденствието на вярващите има своите дълбоки традиции, има и своето изражение и днес“, заяви държавният глава.

„Отбелязваме годишнината на този храм, но той не е само камък и стенописи. Всеки български храм има свой духовен мир, който се носи от неговия свещеник“, заяви Румен Радев и благодари на отец Кирил за поканата и за „будния му български дух“. Държавният глава поздрави жителите на Труд за опазването на вярата и българската памет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама