Зоран Заев: Знаем как е избягал Никола Груевски

16:12, 14 юни 19 / Свят 25 278 Topnovini
1

„Знаем как Груевски избяга от страната“, заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, предаде БГНЕС.

Най-често споменаваната версия за „изпаряването“ на Груевски е, че той напуснал дома си, скрит в багажника на кола. Но се споменават и спекулациите, че от Македония той е излязъл, прекосявайки незаконно границата край Дебар, ползвайки се както от местна, така и от чуждестранна помощ.

Груевски вече не е депутат, но има право на заплата

Заев твърди, че знае какво е направил Груевски по време на ключовите часове на бягството от страната.

„С асансьор слязъл в мазето и се скрил в багажника на колата, с която е бил изведен от страната. В Албания го чакала унгарска дипломатическа кола", каза северномакедонският премиер. Докато тезата за скриване в багажника вече се беше завъртяла сред обществото, но не е потвърдена от прокуратурата, за първи път политик в Македония излиза с твърдение, че Груевски е посрещнат от унгарските дипломати на самата граница.

Скопие: Интерпол отказва да издаде заповед за задържане на Груевски

Източници от прокуратурата казват, че има предположения, но доказателства - не.

През изминалия период от македонското МВР има твърдения, че има признаци кои хора са организирали и помогнали на Груевски да избяга. В интервю за Sitel TV през февруари тази година Груевски отказа да каже как е напуснал Македония.

"Напуснах Македония много просто, отидох в Албания, подадох молба към унгарското посолство там, поисках политическо убежище." От съображения за сигурност, като бивш дългогодишен премиер, бях транспортиран до Унгария. След като напуснах Албания, се движех с личната си карта, ”каза Груевски.

На въпрос дали е минал границата законно или не, Груевски каза: "Ще оставя това за сегашното правителство, защото те обявиха, че са започнали разследване и че ще открият всичко".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.