Кое носи повече щастие от пазаруването?

17:00, 14 юни 19 / Любопитно 25 1296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пътуването по непознати места носи много повече щастие и удовлетворение, отколкото пазаруването по магазините. До този извод са стигнали учени от университета „Корнел“ в Итака, които препоръчват през този сезон да инвестирате повече в спомени, отколкото в покупки, пише tialot.bg.

Според данните, обикалянето из магазините и купуването на нещо, макар и малко, носи само временно удовлетворение, докато пътешествията правят човек истински щастлив.

„Не може да си купите щастие.Пазаруването е само „терапия“ за душата на дребно“, посочват експертите. Те са категорични, че когато някой се чувства зле и иска да се разтовари, е по-добре да замине на пътешествие, а не да харчи парите си за покупки, много от които не са му нужни.

Когато изчезне радостта от новото червило или тениска, купени само преди няколко часа, човек започва да мисли за още покупки и влиза в един кръговрат. По този начин започва пристрастяването към безсмисленото купуване на неща.

Проф. Томас Гилович, който преподава психология в университета, коментира, че единственият начин за излизане от въпросния кръг, е пътуването.

„Когато си резервирате екскурзия или хотел, ще изпитате същата радост и удовлетворение, както когато купувате нови обувки или нов телефон. Въпреки това, това действие ще ви донесе трайни спомени, нови преживявания, ще се запознаете с различни култури и ще прекарате повече време с хората, които обичате“, обяснява той.

Чрез пътуването по различни дестинации, ще придобиете опит и нови умения, които досега не сте притежавали, смятат от Корнелския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама