Проф. Кирил Топалов: Македонците не познават историческите си извори

08:38, 13 юни 19 25 1254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди няколко дни стана ясно, че комисията, която работи по уточняване на спорните исторически въпроси между Северна Македония и България, отново не постигна съгласие по темата за Гоце Делчев.

 „Това беше едно от най-драматичните заседания между нас. Очаквахме това нещо, защото знаем, че Гоце Делчев е една от фигурите, които македонизмът е приел за свое знаме”, обясни в „Тази сутрин” проф. Кирил Топалов, бивш посланик във Ватикана и член на съвместната българо-македонска експертна комисия.

Проф. Ангел Димитров обясни откъде идва драмата с македонците за Гоце Делчев

"Когато дискутирахме историята на България и на Северна Македония, изпаднахме в спорове относно Гоце Делчев. И помолихме колегите от Северна Македония да цитират изворите, от които черпят историята си - те не можаха. Оказа се, че македонците не познават историческите си извори", съобщи пред bTV проф. д.ф.н. Кирил Топалов, който е член на съвместната българо-македонска експертна комисия.

По думите му македонците се опитват да наложат тезата, че тъй като е роден в Кукуш, Гоце Делчев е македонец.

Според проф. Топалов Гоце Делчев е българин и датата за честване на паметта му не трябва да бъде 7 октомври, както предлагат експертите от Северна Македония.

„Съзнанието в социалната общност в Македония е така промито – още от малки децата ги учат, че са македонци, а не българи. Че българите са били варвари, фашисти и окупатори. За нас е важно да успеем да накараме техният научен елит да признае онова, което е било до Втората световна война. Дотогава те имат българско национално самосъзнание, въпреки че са извън държавата България. След Втората световна война нещата са други. Съзнание, изграждано много десетилетия, не се променя за няколко месеца”, обясни проф. Топалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама