Проф. Ангел Димитров обясни откъде идва драмата с македонците за Гоце Делчев

08:45, 11 юни 19 25 1420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев, както предлага Северна Македония. Това стана ясно след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия, която се проведе в София. Защо двете страни не могат разрешат различията си в исторически план коментира пред БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия по историческите и образователните въпроси и бивш посланик на България в Северна Македония.

Захариева: Ако не се разберем за Гоце Делчев, спираме да работим в комисията със Северна Македония

Договорът за добросъседство със Северна Македония включва твърде много дейности, но фундаментът е заложен в един нормален, конкретен прочит на миналото, категоричен е проф. Димитров.
 
„В този смисъл, изпълнението на работата на комисията е да изчисти представите за миналото от онова, което подхранва една погрешна престава за съседа, в случая България. Митове и стереотипи трудно се разграждат - това се случва с добра воля“, обясни той.
 
„Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални“, допълни проф. Димитров. Той посочи, че преговорите за историята са достигнали до модерната епоха и там разговорът става много труден.
 
Различията на двете държави за личността на Гоце Делчев, специалистът обясни със самия подход към неговия произход и историческа роля.
 
„Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от късно формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука след 1944 година“, каза той.
 
Има сериозни различия в оценките за делото, личността и произхода на Гоце Делчев, призна проф. Димитров.
 
„Ще намерим начин на следващата ни среща да решим този въпрос, защото той е изключително важен“, посочи той. По отношение на учебниците по история в Северна Македония той обясни, че има известен напредък, но „не е адекватен на желаното и възможното“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама