Недоспиването при тийнейджърите води до рисков секс, показа проучване

21:00, 11 юни 19 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американско изследване установи, че недоспалите тийнейджъри са по-склонни към рисков секс и най-често загърбват предпазните средства, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Известно е, че нормалният сън при подрастващите трябва да е с продължителност между 8 и 10 часа. Но когато спят по-малко, те стават по-импулсивни и по-лесно взимат неправилни решения. Тийнейджърите, които редовно не си доспиват, са с два пъти по-голям риск от практикуване на секс без предпазни средства.

Изследването било осъществено от корпорацията "Ранд" и обхванало 1850 тийнейджъри от Южна Калифорния. Техните навици и поведение били проследени в периода от 2013 до 2017 година. В началото на изследването участниците били на 16 години, а в края - на 19.

"Недоспиването води до рискови сексуални практики", коментира Уенди Троксел, един от авторите на проучването. "Подобно поведение от своя страна крие много опасности за здравето на подрастващите. Поради тази причина отговорните фактори в образованието трябва да помислят за по-късното начало на учебните занятия в средните училища!", отбелязва ученият.

От изследването станало видно, че повечето тийнейджърите спят средно по 7,5 часа в денонощието, когато ходят на училище. Само 26% от тях се радват на препоръчителните 8,5 часа сън. Учените продължават изследванията си върху недоспиването при юношите и рисковото им поведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама