"Фрийдъм хаус": България е сред държавите с висока степен на медийна свобода

20:30, 05 юни 19 25 1279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е сред държавите с висока степен на медийна свобода, показва тазгодишният доклад на "Фрийдъм хаус" (Freedom House) "Свободата и медиите". Той разделя държавите по света на пет групи, като България е във втората от тях заедно с други държави в Източна Европа и Южна Америка.

Методологията включва въпросите дали има пряка цензура; често ли се среща автоцензура; подложени ли са журналистите на натиск да разкриват източниците си; използват ли се дела за клевета и обида, за да бъдат наказани журналисти, разследващи властта; престъпление ли е обидата към фигури от властта; зависят ли медиите финансово от властите и др.

Организацията предупреждава, че свободата на медиите се влошава по света в последното десетилетие. Тя отбелязва изрично, че ерозия има дори в най-влиятелните демокрации, макар и не чрез хвърляне на журналисти в затвора, а чрез политически и икономически натиск над медиите.

"Сред обичайните методи са подкрепяни от правителството смени на собствеността, регулаторен и финансов натиск и публично охулване на почтените журналисти. Правителствата също така предлагат активна подкрепа на приятелски настроените медии чрез изгодни държавни договори, благоприятни регулаторни решения и преференциален достъп до държавна информация. Целта е пресата да служи на властимащите, а не на обществото", гласи докладът.

Проблем е и възходът на крайнодесния популизъм, който подкопава основните свободи. Популистките лидери се представят като защитници на огорченото мнозинство срещу либералния елит и етническите малцинства и смятат, че интересите на нацията имат предимство пред открития дебат, медийната свобода и прозрачността, сочи "Фрийдъм хаус". За пример са дадени премиерите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Александър Вучич.

Докладът сочи Етиопия, Малайзия, Армения, Еквадор и Гамбия като примери за прогрес. Вдигането на политическия натиск върху медиите в Малайзия и Еквадор позволи на независимите медии да се възстановят от цензурата и някога проправителствените издания да произвеждат не толкова угодническо съдържание. Опериращите извън Етиопия медии са се завърнали в страната, преследваните журналисти също са се върналив Гамбия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама