Холандският среден и малък бизнес вижда големи възможности за инвестиции в България

12:23, 05 юни 19 / Политика 25 658 Topnovini
1
2
3
4
5

България продължава да следва целта си да бъде възможно най-близко до интеграционните процеси в ЕС и присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни. Това изтъкна премиерът Бойко Борисов по време на среща с външния министър на Холандия Стеф Блок.

„Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС“, подчерта премиерът. От своя страна Блок отбеляза, че страната ни успешно се справя с опазването на външната граница на Европа.

Борисов заяви, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области – засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

По време на срещата беше отбелязан и напредъка на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. „Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати, както и нашата решимост да продължим процесите по необратим начин“, каза министър-председателят, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов изтъкна, че е изключително важно Холандия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се запазят позитивните тенденции в двустранната търговия и да се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар.

През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Холандия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Холандия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.

Холандският среден и малък бизнес е видял много възможности за инвестиции у нас, каза от своя страна външният ни министър Екатерина Захариева след среща със Стеф Блок. „Имаме 15-16% ръст в търговията за 2018 г. спрямо 2017 г.“, посочи тя, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ двете правителства виждат потенциал в развитието на иновациите. „Мислим, че България може да бъде вратата за високи технологии за Холандия на изток и юг, а Холандия за България от север. Това е една от възможностите, която трябва да развиваме за бъдеще“, каза още тя.

„Всяка година се увеличава ръстът на биопроизводство и биоземеделие. Април месец имаше посещение от страна на средния и малкия бизнес у нас и той беше изключително успешен. Отзивите са, че холандският малък и среден бизнес е видял много възможности за инвестиции у нас и считам, че трябва да продължим тези инициативи“, добави тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.