Борисов: Ромите масово работят в чуждите компании, които дойдоха в България

15:27, 02 юни 19 / Политика 25 1348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Масово ромите започнаха да работят в многото компании, които дойдоха в България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на път за село Тича, община Котел. "В Сливен ни разказаха, че вследствие на многото компании, които дойдоха, заради липсата на работна ръка, взимат роми, обучават ги по 3 месеца, квалифицират ги и масово работят вече", заяви Борисов.

Според него е грехота в Община Котел да няма развито животновъдство. "И то най-развитото и скъпо животновъдство. 100% екологично чисто. Говеда, овце", посочи той.

"Проблемът с водоснабдяването в село Тича ще бъде разрешен. За проекта правителството отпусна 7 млн. лева", заяви кметът на община Котел Коста Каранашев. "Като дойдох преди 2-3 години, тук нямаше път между тези населени места. Ями. Не път. Нямаше водоснабдяване, нито канализации", добави премиерът. „Видя ли ромите, колко много работят“, отчете Борисов. "7 млн. сме дали за водоснабдяване и канализация. За да има вода във всяка къща. Парите сме ги отпуснали", обърна се министър-председателят към гражданите на село Тича.

"Изселниците от Турция как си идват в България и колко си им харесва. Много обичат да си приказват, но това е най-видимото. Има две партии в местните райони, това са ГЕРБ и ДПС и битката е между двете партии. Населението в Тича е 95% мюсюлмани", добави, той като отбеляза, че 58% като резултат има ГЕРБ на европейските избори в селото.

,,Това как сме го постигнали. Преди 3-4 години дойдох и село по село сме го планирали. Водоснабдяване, канализация, път, площад, кът. И сега хората казват "Хайде и другите пътища", добави той.

В смесените райони битката между ГЕРБ и ДПС е огромна, защото се надпреварваме кой ще направи повече за хората, отчете Борисов при посещението си в близкото село Филаретово.

"Държим внимателно и толерантно между двете партии, но битката си е за всеки глас непрекъсната", поясни той. "Има населени места, където един – двама само говорят български език. Трудно се намират да ни преведат. Но, гледай пътя, всичко ново. Пътища, вода и канализация", изтъкна премиерът. "Аз когато дойдох с джип, едвам стигнах. Помня го като ден днешен. По един метър бяха дупките", припомни той.

,,Понеже много в София се спекулира с ГЕРБ и ДПС – има ли други партии тука, в смесените райони, освен ГЕРБ и ДПС? Няма други партии и битката е огромна. И то не за друго, а защото се надпреварваме кой ще направи повече за хората. Нашата кметица тук спечели точно с 1 глас при повторното преброяване. Така че на жълтите павета много обичат да говорят политолози и социолози, но нека да дойдат да видят хората", каза още Борисов.

Кметът на Сливен Коста Каранашев обясни, че от 1986 г. в село Филаретово не е имало асфалтирана улица. "Предстои ни откриване на пенсионерски куб, а по един проект сме осигурили и безплатна медицинска помощ – ще идва една медицинска сестра по график и бабите и нуждаещите се ще получат всичко, от което имат нужда. За всички с доходи под 340 лв. има осигурена и безплатна юридическа помощ", каза още той. Каранашев уточни, че всяка година във Филаретово се правят по няколко улици и тази година ще се продължи в същия дух.
В отговор на искане на хората от Филаретово да се поставят легнали полицаи премиерът Бойко Борисов заяви: "Като имаше дупки, колите караха бавно. Направиха асфалта – сега дай да направим легнали полицаи. Те дупките играеха тази роля. Само пари харчим".

Пред журналисти Борисов заяви, че е доволен от това, което е видял по време на обиколката си. "Но минавам да чуя хората, а не аз да съм доволен. Вчера видяхте световната агенция StandardPoor’s какво дава за България - стабилност, много добри инвестиции на правителството - именно в инфраструктурата, която хората желаят. Защото хората от предишното село, в което бяхме, нямат вода в чешмата – не могат да сготвят вкъщи, не могат да се изкъпят", коментира Борисов.

Премиерът се срещна и с жителите на село Соколарци. Кметът на Община Котел Коста Каранашев припомни, че преди време в село Соколарци е имало проблем с питейната вода, който е бил разрешен със закупуване на нови тръби с отпуснати от правителството средства. "Сега виждаш колко много изселници ни спират и ни се радват. Сега като се подобряват условията си идват от Турция", посочи Борисов.

Според кмета на община Котел Коста Каранашев преди години е имало натиск за затваряне на училището в село Соколарци. Той увери, че учебното заведение се поддържа добре и няма да допуснат то да затвори врати. Премиерът го попита дали имат налични училищни автобуси, на кметът отговори положително. "Много говорят, много са устати. Къде сме били през социализма. Могат ли да оставят смесените райони, където има и мюсюлмани и християни без вода, без канализация, без път, без нищо“, попита премиерът. „Това е на всички нас, правителството работи добре, събира пари. Вие знаете кой е добрият стопанин – това е този, който изкара и заделя, една част за семейство, друга част да инвестира. Те искат каквото имаме да се изхарчи и децата ни да ги задължим да плащат. Викат, сега имало излишък, дай да го похарчим. Ами ще го похарчите, но затова, от което хората имат нужда", добави премиерът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама