10 професии, които ще бъдат популярни през 2050 г.

12:11, 02 юни 19 / Любопитно 25 1288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прогресът не стои на едно място. По данни на World Economic Forum през 2025 година половината от работните места ще бъдат заети от роботи. Как да се застраховаме от нарастващата автоматизация и да открием своята сфера на реализация? Изданието Metro състави списък от професии, които, според експертите, ще бъдат най-търсени в бъдеще.


Психолог на изкуствения интелект
Роботите ще стават все по-сходни на човека. Поради това експерти предсказват, че изкуственият интелект ще има нужда от психолози. Специалистите ще учат ИИ да се справя с техническите проблеми, които неизбежно ще възникват по време на самостоятелния процес на мислене.

Мениджър на продуктивността
Технологиите се развиват по-бързо, отколкото компаниите успяват да ги внедрят в работния си процес. Мениджърите по продуктивност ще анализират къде именно ИИ може да замени човека.

Анализатор на данни
Проблемът с киберсигурността е един от най-актуалните през това столетие. Анализатори на квантови данни ще спомогнат компаниите да минат към квантово шифроване, което може да направи информацията по-защитена.Личен медицински консултант
С болести, които преди се смятаха за смъртоносни, сега може да се живее десетилетия. Работата на медицинските консултанти ще се изразява в подкрепата на пациенти с хронични болести – управление на приема на лекарства, помощ при осъществяването на процедури и т.н.Специалист по обгрижване
Индивидуалната грижа за децата и възрастните, която не изисква специални медицински познания, също ще бъде търсена в бъдеще. По оценки на експерти този сектор ще се развива, а заплатите ще растат.

Мениджър на дронове
Дронове активно ще се използват в системите за доставки. Целият процес ще има нужда от контрол – а това означава, че ще се търсят висококвалифицирани специалисти.

Инструктор по йога за възрастни хора
Напълно възможно е роботите да поемат доста от работата, която хората днес изпълняват. Това означава, че ще имаме повече свободно време. Очаква се, че всички слоеве на населението ще обърнат внимание на своето здраве. Именно поради това йогата ще стане популярно хоби – както сред младите, така и сред пенсионерите.Специалист по устойчиво строителство

Как ефективно да се използва енергията на вятъра и слънцето и по какви принципи да се проектира сграда – тези знания ще бъдат високо търсени в бъдеще.

Специалист по развитие на метанавици
Не всички работни места на бъдещето ще бъдат концентрирани около цифровите технологии. Дори човешките навици, като лидерство, управление на времето, ораторско изкуство, ще се ценят, както и специалистите, които могат да ги преподават.

Инженер-еколог
Всеки ден по света се произвеждат около 3,5 млн. тона пластмасови и други твърди отпадни продукти. Задачата на инженерите-еколози е да намерят решение на проблема.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама