Защо мъжете се ориентират по-добре по карти?

15:20, 29 май 19 / Любопитно 25 1447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мъжете се ориентират по-добре от жените по карти не заради разлики в мозъка, а заради игрите, с които са се забавлявали като деца, пише вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Конструкторите Лего и видео игрите помагат на момчетата да мислят различно от момичетата, които предпочитат кукли. Четенето на карта е свързано с пространствени умения, а те се развиват в играта с конструктори.

Разликата в ориентирането по карта при мъжете и жените е проява на "малка биологическа разлика в началото, която се е увеличила от цяла гама различен опит", обясни Джина Рипон, професор по когнитивна образна диагностика от университета "Астън" в Бирмингам. Тя е убедена, че стереотипът с картите трябва да бъде осъвременен.

"Пространствените умения съвсем не са златен стандарт в доказателство, че разликите в наклонностите между мъжете и жените се дължат на различната биология. Те дават изчерпателен материал за изследване на силата на околния свят за оформяне на такива умения", каза тя.

Миналата година изследване показа, че жените от държави, в които се правят усилия за равенство на работното място, като Великобритания, Австралия и САЩ, се ориентират по-добре от посестримите им в общества, където тяхната роля е по-традиционна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама