55 торнада пометоха американски щати, стихиите вилнеят 12 поредни дни

08:48, 29 май 19 / Свят 25 1523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един човек e загинал, а най-малко 130 са ранените при поредица торнада в американските щати Охайо и Индиана. Природните стихии помитат тези щати вече 12 поредни дни. Смерчовете са част от 55-те торнада, които според метеоролозите са връхлетели осем щата на изток от Айдахо и Колорадо.

Късно вчера огромно и опасно торнадо се завихри в западния край на Канзас сити, щата Канзас, съобщи Националната метеорологична служба. Според властите най-малко 11 души са пострадали. Мащабът на щетите за момента е неизвестен.

През изминалите две седмици в САЩ се наблюдава необичайно висока активност на торнадата, а промяна в обстановката не се задава. Ветровете отнасяха покриви, превръщайки сградите в огромни куклени къщи, изтръгваха къщи от основите им, поваляха дървета, събаряха електрически стълбове.

Според информацията, публикувана в интернет от Центъра за предвиждане на бури към Националната метеорологична служба, 14 торнада са вилнели в Индиана, 12 в Колорадо, а девет в Охайо. Съобщава се за седем смерча в Айова, пет в Небраска, четири в Илинойс, три в Минесота и един в Айдахо.

Струпването на 50 и повече торнада не е съвсем необичайно, такова нещо се е случвало 63 пъти в историята на САЩ, като в три от тези случаи и имало над 100 смерча. Необичайното този път е, че явлението обхваща особено обширен географски район, каза метеорологът Патрик Марш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама