Тези избори може да се окажат с най-ниската активност в модерната история на България

18:30, 26 май 19 25 1002 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изборите за европейски парламент може да се окажат с най-ниската избирателна активност в модерната история на България. Това заяви социологът Димитър Ганев от агенция "Тренд".

Изчисленията на агенцията показват, че избирателната активност към момента е 24,9% и е по-ниска е отпреди пет години. По думите му това не шокиращо, но е по-ниска.

На предните избори са гласували малко над 2 200 000 гласа, а утре може осъмнем след преброяването от ЦИК с под 2 млн. гласа.

Социологът посочи, че причините за това са липсата на нови политически субекти на сцената, сега се явяват парти, които са се явявали предния път през 2014 г., освен това има и три почивни дни, които съвпаднаха с вота.

"Европейските избори традиционно привличат най-малък интерес, голяма част  от хората разсъждават: "Защо да гласувам, за да пратя 17 човека на заплата в Брюксел?" Факторите са много, не можем да откроим само един факт като причина за изборната активност", обясни Ганев пред NOVA телевизия. Според него сред причините са липсата на нови субекти на политическата сцена, скандалите от последните 2 г., които са дистанцирали хората от политическия живот, както и съвпадането на вота с дългите почивни дни. 

Към 12.00 часа най-ниска е била активността в Португалия (11.56%) и Полша (14.39%). Най-висока е била в Литва – 34%. Интересно е, че във Франция местното МВР редовно пуска данни за активността на избирателите. Във Франция към 13,00 часа българско време активността е 19,26% при 15,7% в същия час на изборния ден преди пет години и се очаква тя да достигне 47 процента.

В същото време първите данни за избирателната активност в Източна Европа показват по-висока избирателна активност, отколкото преди пет години, предаде ДПА.

В Унгария към 8 часа по Гринуич (10 ч. местно време) бяха гласували 17.2 на сто от избирателите, в сравнение с 11.5 преди пет години.

Наблюдателите в Словакия предричат избирателна активност от около 20 на сто. Макар и ниска, тя е по-висока от 13-те на сто през 2014 година.

Към 9.30 ч. по Гринуич избирателната активност сред 3.8-те милиона хърватски избиратели беше 9.9 на сто. Това е с около 2 на сто повече от активността по същото време през 2014 година.

В Словения избирателната активност леко се повишава - към 11 часа (9 ч. по Гринуич) е регистрирана активност от 8.9 на сто. През 2014 г. тя беше 8.3 на сто.

Към 13 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) избирателната активност в Румъния беше 19.7 на сто, сравнени с едва 12.4 на сто през 2014 година. В страната се произвежда и референдум за реформи на съдебната система.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама