Защо ставаме раздразнителни, когато сме гладни

16:00, 25 май 19 / Любопитно 25 1886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Често се случва, когато сме много гладни да проявяваме неочаквани негативни черти от характера си - ставаме раздразнителни, най-невинната забележка е способна да ни разгневи и сме готови да кажем неща, за които после съжаляваме. Сякаш зъл демон се е вселил в нас и диктува поведението ни.

Тялото ни има нужда от енергия и когато тя е на привършване, то започва да ни изпраща сигнали. Тъй като глюкозата е основният източник на енергия за нашия мозък, той е изключително чувствителен към понижаването на нейното ниво в кръвта.

При спадането му под определени стойности, настъпва хипогликемия, която е особено характерна за страдащите от диабет, но може да се случи на всеки, ако остане гладен за по-дълго време. Съпроводена от чувство за слабост, обърканост, треперене на ръцете и промяна в настроението.

Не е изненадваща реакцията на бебетата - когато са гладни, те първично се поддават на негативната емоция, която изпитват, и започват да плачат. При възрастните това се изразява в раздразнителност.

Но има и още един фактор, който влияе силно върху поведението ни в тези случаи. И за него не можем да обвиняваме биохимията на мозъка си.

Учените са установили, че реакцията, когато сме гладни, зависи дали сме били изложени на негативни ситуации предварително, както и от способността да осъзнаваме емоциите си и да разбираме защо поведението ни е такова, каквото е.

При проведените експерименти се оказало, че хората, които са били помолени да споделят история, свързана с емоциите, не се разгневяват толкова лесно, въпреки глада, в сравнение с хора, които не са се фокусирали върху темата.

Затова е важно да се вглеждаме в себе си, като си даваме обективен отговор за това защо се държим по определен начин в дадена ситуация. Това ще ни даде възможност да реагираме спокойно, колкото и да сме гладни, дори да не сработва всеки път.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама