Средното увеличение на работната заплата на учителите е с 18,4%

14:30, 23 май 19 25 1081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Средното увеличение на работната заплата на учителите след последния анекс от края на миналата година е с 18,4%, става ясно от данни на МОН, съобщи БТА.

Увеличени са и някои от допълнителните плащания, които от години не бяха индексирани, съобщават от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

35% от учителите се оплакват от тежък стрес

По сигнали, пристигащи в Синдиката "Образование", някои от образователните институции няма да могат да извършат традиционното допълнително плащане за 24 май.
При последните увеличения на заплатите на работещите в отрасъла "Просвета" не бяха увеличени средствата за материална издръжка и капиталови разходи на образователните институции, което принуди много директори да намалят драстично или да спрат традиционните от 1998 г. три плащания към българските учители.

Затова от Синдиката "Образование" предлагат на правителството да увеличат средствата за отрасъла до 6 процента от БВП, за да се обезпечат образователните политики, заложени в новия училищен закон.

"Тревога буди и статистиката, че 10 процента от работещите учители се назначават на срочни трудови договори за една година, което ги приравнява на сезонни работници", заявяват от синдиката.

И посочват, че наред с борбата за по-достойно заплащане на учителския труд и издигане статута на професията, Синдикатът "Образование" оценява усилията на българския учител и за осми пореден път ще връчи наградата "Учител на годината - Стоян Михайловски". Най-високият приз се присъжда за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама