35% от учителите се оплакват от тежък стрес

11:40, 08 фев 19 25 1673 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

35% от българските учители се оплакват от силно изразен общ стрес, сочат данни на учителския синдикат към КТ "Подкрепа". Изследването е на Националния център по обществено здраве и анализи. 

Според него три четвърти от изследваните учители характеризират трудовото си натоварване като високо и с висок темп на работа. 62% работят на смени, което създава допълнителни проблеми и натоварване за 12,5% от изследваните.

За психично изтощение след работа повече от два пъти месечно съобщават 63% от преподавателите, за физическо изтощение - 48%, а за трудно заспиване и нарушения на съня - 40%. Една четвърт от учителите съобщават за възникване на конфликти и проблеми в семействата си, пряко обусловени от трудовото им натоварване, обобщава вестник "Стандарт".

Профилът на професионалните стресори показва, че шумът, поведението на учениците и контактът с много хора са водещи източници на стрес за повече от половината до 2/3 от учителите. Резултатите от същото изследване посочват, че учителите изтъкват средно по 6 здравни симптома, като 35% от изследваните учители са отсъствали от работа във връзка с тези си здравни оплаквания.

Най-чести са болките в кости, мускули и стави, от които се жалват над половината учители. 48% се оплакват от висока тревожност, а 38% - от болки в гърба. 36 на сто имат проблеми, свързани със замайване и виене на свят, а всеки трети преподавател се жалва от болка и тежест в сърдечната област, както и от главоболие.  

От синдиката посочват, че един важен аспект, касаещ здравето, е застаряването на учителите у нас, тъй като с възрастта настъпват редица промени в мускулно-скелетната, сърдечносъдовата, дихателна система, зрение, слух и др. Увеличава се делът на преподавателите с хронични заболявания.

Затова и синдикатите се договарят с МОН за създаване на система за рехабилитация на учители, като министерството ще плаща част от средствата за лечението им, когато ползват бази на НОИ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама