Борисов: Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим

19:10, 20 май 19 / Политика 25 1261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим. Цялото трасе е за 18 млрд. куб. метра газ. Това е Балкански поток. В сряда ще направим същото и с Гърция - там е от 3 до 5 млрд. куб м. И с нашите находища - Хан Аспарух и Силистар - имаме пълна диверсификация'', заяви министър-председателя Бойко Борисов, след като се запозна с извършените от „Булгартрансгаз“ ЕАД дейности по разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница.

Премиерът Борисов уточни, че компресорните станции са американски. „Създаваме условия и за американски втечнен газ, и за руски газ. Ние си построяваме в момента газовите магистрали. Паралелно с дипломацията и усилено строим“, добави още министър-председателят и уточни, че трасето трябва да е готово до октомври.

Министър-председателят Борисов наблюдава полагането на тръби за изграждане на нов газопровод с дължина 11 км. от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“. На място се изгражда и газоизмервателна станция „Странджа“. Общата стойност на двата проекта е 75 млн. лв. – изцяло инвестиция на „Булгартрансгаз“. Предвижда се съоръженията да се въведат в експлоатация през месец октомври 2019 г., така че да се даде възможност природен газ от входна точка Турция да постъпва на българска територия януари 2020 г.

Проектът e част от концепцията за европейски газоразпределителен център Балкан. Разширението на съществуващата газопреносна система и реализацията на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“ целят запазване стратегическата роля на Република България, като водещ газов център в региона на Европа.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама