Вижте кои са най-странните имена на автомобили

14:20, 20 май 19 / Любопитно 25 2192 Шрифт:
Topnovini

Името на всеки автомобил е част от неговата идентичност, а и част от неговия успех или пък неуспех на пазара. Има хора, за които колите са много повече от средство за придвижване. Именно те биха предпочели колата им да носи хубаво име, което да казват с гордост, когато някой ги попита.

Колкото до производителите, те най-общо се делят на две основни групи според начина, по който кръщават моделите си. В едната са компаниите, които играят на сигурно и използват цифри и абстрактни концепции - например BMW и Mercedes-Benz.

Има обаче и други, които предпочитат истински имена за своите автомобили. Вторият подход е доста по-рисков, защото може да измислиш нещо гениално, което да се превърне в истинска икона в автомобилния свят, но може и да се провалиш главоломно. Именно подобни спорни решения са деветте най-странни имена на модели от близкото минало.

Ford Probe

Американците от Ford винаги са били внимателни при подбирането на имената на техните модели. Все пак, на тях дължим историческите Bronco, Escort и Raptor. Но имат и не чак толкова добри попадения, като Probe.

Това име може да значи много неща, но сред най-популярните му значения са хирургически инструмент за изследване, което не е сред най-"секси" начините да кръстиш новия си модел. В крайна сметка, американците осъзнават това и поне в Европа заместват модела с нов автомобил, наречен Cougar.

Suzuki Mighty Boy

Не сме съвсем сигурни дали "Могъщо Момче" е хубаво или лошо име за автомобил. Сигурно е само, че е малко странно. Автомобилът е създаден през 80-те и представлява миниатюрен утилитарен автомобил с две врати и малък трицилиндров двигател.

Продава се както в Япония, така и в Кипър и Австралия, но не успява да пожъне успех и производството му е прекратено само пет години след старта му.

Toyota Deliboy

Още едно "момче" от Япония. През 90-те Toyota решава да завладее по-голяма част от куриерския бизнес и създава Deliboy - име, което е комбинация от английските "delivery" и "boy".

Представлява малък товарен ван, който се произвежда в рамките на шест години. Трябва да признаем, че Toyota има една от най-големите моделни гами в историята, но въпреки това рядко е успявала да изуми със странни имена.

Mazda Scrum Van Buster

"Scrum" е английска дума, която най-често се използва за стартова формация в ръгбито. Тук-там се среща и със значението си за пепел от цигара и дори за група пингвини. Все неща, които не вървят ръка за ръка с автомобилостроенето.

Остава неясно защо от Mazda избират точно това наименование за своя микрован, представен през 1989. Интересен факт е обаче, че лицензът е продаден и на Suzuki, които кръщават двойника на Scrum с още по-нелепото име Every.

Buick Lucerne

Люцерната е бобово растение, произхождащо от Югоизточна Азия, което се използва основно за фураж. Люцерн също така е град в Швейцария и...име на модел на Buick. Историята мълчи защо американците са избрали именно него за своя пълноразмерен седан, продаван от 2005 до 2011.

Peugeot Bipper Beep Beep

Peugeot e от компаниите, които обикновено използват цифри за именуване на своите модели, но понякога правят и изключения. Като в случая на Bipper Beep Beep. Не сме в детски комикс, така е, но трябва да признаем, че името е весело. И странно.

Citroen Nemo

Като стана въпрос за детски книжки, анимационни филми и комикси, няма как да подминем друг френски автомобил с глуповато име - Citroen Nemo. Освен че това е името на рибата, която се изгуби в анимационния филм "В търсенето на Немо", в превод от латински думата означава "никой". Здравей, Citroen Никой.

Renault Le Car

Силната френска поредица продължава с Renault Le Car. Името на този модел е микс от френски и английски и означава "автомобилът". Дори да бяха използвали френското наименование "la voiture", пак щеше да звучи доста странно.

Все пак, зад това име има известна логика. През 70-те френската компания прави революция в персоналната мобилност в Европа с култовия си модел Renault 5 и решава да пренесе този успех в Северна Америка.

Там Renault се свързва с American Motors Corporation и стига до договорка именно те да произвеждат Renault 5 за местния пазар, но тъй като името от една цифра се сторило неподходящо, било избрано "истинско" име - Le Car.

Maserati Quattroporte

Eдва ли има човек на земята, който би оспорил естетическите качества на Maserati Quattroporte. Но какво е това име? Звучи добре, но само защото е на италиански. В превод означава "четири врати". Maserati Четири Врати. Направо божествено...

Ferrari LaFerrari (пише се слято)

Глупавото име на този хиперавтомобил му е простено, само защото носи емблемата с черно конче на предния си капак. Когато излезе преди около пет години, тази кола шокира с нововъведения в областта на задвижването, активната аеродинамика и дизайна, но името й звучи женствено и...глупаво. Ferrari-то Ferrari. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама