Новият президент на Украйна разпусна предсрочно парламента

11:05, 20 май 19 / Свят 25 300 Topnovini
1
2

Новият украински президент Владимир Зеленски предсрочно разпусна Върховната рада. Това стана след като бившият актьор положи клетва като държавен глава.

Новият президент се закле да отстоява суверенитета и независимостта на Украйна, да работи за благото на държавата и благосъстоянието на украинския народ, да защитава правата и свободите на гражданите, да съблюдава конституцията и законите на Украйна, да изпълнява задълженията си в интерес на всички украинци и да увеличи авторитета на страната по света.

Володимир Зеленски e новият президент на Украйна, започва мирни преговори

По време на тържествено заседание във Върховната рада председателят на Конституционния съд на Украйна обяви встъпването в длъжност на Зеленски като президент на страната. Новият държавен глава получи официалните регалии - жезъл, гербов печат и знак във вид на огърлица. Зеленски получи и удостоверение от председателя на Централната избирателна комисия.

Във встъпителното си слово пред парламента той обяви, че разпуска Върховната рада и правителството.

Владимир Зеленски пристигна във Върховната рада пеша, а преди полагането на клетва си направи селфи със съпругата си.

Зеленски каза, че първата му задача е да прекрати конфликта с подкрепяните от Москва сепаратисти на изток. "Първата ни задача е прекратяване на огъня в Донбас," каза новоназначеният президент по време на церемонията в парламента.

На 30 април Централната избирателна комисия на Украйна официално обяви Владимир Зеленски за победител на президентските избори. На втория тур той получи 13 541 528 гласа, което е 73,22%. Вече бившият държавен глава Петро Порошенко беше подкрепен от 4 522 450 избиратели или 24,45%.

Зеленски не осъществи контрол над мнозинството в сегашния парламент и влезе в пререкания с враждебни депутати, които обвини в умишлено забавяне на встъпването си в длъжност и нарече "дребни мошеници".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани