11 хранителни навика, които да изградим

13:20, 19 май 19 25 1849 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравословно хранене, комбинирано с физическа активност се смята за най-надежден начин дългосрочно да се понижи рискът от болести и да се достигне до по-добро качество на живот. Правилните хранителни навици подбряват паметта и концентрацията, както и чувството за удовлетвореност. 

Ето и кои правила трябва да спазваме, за да изградим здравословни хранителни навици:

Закуската сутрин дава достатъчно енергия и стимулира обмяната на веществата. Сутрешното хранене помага за събуждането на организма и добрата концентрация през деня. 

Закуската прави хората по-общителни

Разумно хранене, без преяждане. Преяждането води до множество щети в различни части на тялото, като например затлъстяване. 

Четири съвета, с които да не преяждате

Хранене в спокойна обстановка, без извършване на странични дейности (телевизия, използване на електронни устройства и др.). 

Храната трябва да се приема бавно. Поне 20 минути са необходими мозъкът да каже, че сме сити.

Редовно хранене. Продължителното гладуване е вредно, защото организмът се пренастройва и в момента когато хапнем, той превръща енергията в мазнини.

Прием на повече вода. Ограничаването ѝ може да забави обмяната на веществата.

Кога тялото ни се нуждае най-много от вода?

Консумация на повече плодове и зеленчуци. Те са с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати и богати на витамини и минерални вещества. Фибрите, които съдържат, подпомагат храносмилането и намаляват холестерола.

Как да съхраняваме плодовете и зеленчуците

Ниска консумацията на мазнини. Когато мазнините са над 30% от общото енергийно съдържание на храната, се явяват рисков фактор за затлъстяване.

Прием на животински белтъци - пилешко, заешко, риба, нискомаслени млечни асортименти. Те са с висока биологична стойност, а в същото време с ниско съдържание на мастни киселини и холестерол.

Ограничаване приема на кристалната захар

Поддържане на добра двигателна активност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама