977 000 обувки откриха на плажовете на райски архипелаг

18:20, 17 май 19 / Любопитно 25 1954 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На плажовете на малките острови Килинг, наричани още Кокосови острови, морските учени откриха 977 000 обувки и 373 000 четки за зъби.

Всеобхватно проучване на тази доста отдалечена част от планетата, разположена в Индийския океан, регистрира зашеметяващо огромно количество боклук, изхвърлено на брега.

В него се включват 414 млн. отпадъци с тегло 238 тона, съобщава The Guardian.

Изследването заключава, че обемът на отломките показва нарастването на глобалното замърсяване с пластмаси в световните океани и „подчертава тревожната тенденция в производството и изхвърлянето на продукти за еднократна употреба“. 

Пластмасата на Кокосовите острови идва предимно от изделия за еднократна употреба, като бутилки, пластмасови прибори за хранене, найлонови торбички и сламки.

Водещият автор на изследването Дженифър Лавърс от Института за морски и антарктически изследвания към Университета на Тасмания, казва, че отдалечените острови без големи популации са най-ефективният индикатор за количеството пластмасови отпадъци, плаващи в океаните.

Проучването установява още, че количеството отломки, погребани на 10 см под пясъка на плажа, е 26 пъти по-голямо от това на видимия на похъврността отпадък. 

Кокосовите острови се рекламират като „последния неразвален рай в Австралия“, а туризмът е основен източник на доходи за местната общност, която наброява около 600 души. Въпреки това, въздействието на боклука върху туризма и плажовете е все по-трудно да се избегне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама