Медицинските сестри излизат на национален протест пред Министерски съвет

06:40, 15 май 19 / Политика 25 734 Topnovini
1

Медицинските сестри излизат на национален протест пред Министерския съвет. За пореден път те ще поискат достойно заплащане и реформи в сектора.

Oтпускат близо 3 млн. лв. за заплати в педиатричната болница и нова техника

Сестрите настояват за стартова заплата в размер на две минимални възнаграждения, медицински заведения, които не функционират като търговски дружества и единни правила за специалистите по здравни грижи.

БЛС: Подкрепяме протеста на педиатрията, работим заедно с медицинските сестри

Министър Кирил Ананиев заяви, че правилата вече са изготвени, но ще бъдат оповестени след съгласуване с Лекарския съюз и отрасловия съвет по здравеопазване.

През март медицинските сестри също излязоха на протест. След това бяха гласувани 50 милиона лева за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. С отпуснатите средства се цели постигане на стартово възнаграждение от 950 лева, което обаче е под искания праг от две минимални работни заплати в размер на 1120 лева. 

Преди това бяха заделени 30 милиона извънредно на болниците, от които също се очаква да има средства за работни заплати. Министерството на здравеопазването готви специална методика за изчисление на заплатите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани