Спецсъдът заседава по делото срещу Миню Стайков

06:30, 14 май 19 25 1258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираният наказателен съд заседава по делото срещу бизнесмена Миню Стайков. Преди седмица спецсъдът остави в ареста бизнесмена по последното, трето обвинение, което прокуратурата му повдигна – за злоупотреби и деклариране на неверни данни с цел да бъдат отпуснати средства от еврофондове.

Порожанов: Ако премиерът прецени, подавам оставка

Разследването се води срещу 8 души, свързани с "Винпром Карнобат", които са обвинени за злоупотреби с еврофондове, а сред тях е и Стайков. Той е в ареста от 8 месеца по други обвинения – за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпления. По закон трябваше да бъде освободен, тъй като изтича максималният срок за задържането под стража. С новото обвинение обаче арестът беше удължен.

Миню Стайков остава в ареста

Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. По делото вече беше разпитан настоящият министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в качеството му на бивш директор на Фонд „Земеделие“.

Преди седмица адвокатите на Стайков поискаха отвод на прокурор Ангел Кънев, който ръководи първите две дела срещу него - за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол и за данъчни и документни престъпления, припомни БГНЕС. Защитата на бизнесмена твърди, че Кънев е заинтересован от изхода на процеса, тъй като преди години е купувал земи от фирма, свързана основния конкурент на Стайков в алкохолния бизнес – "Винпром Пещера". От прокуратурата публикуваха официално съобщение, в което посочват в детайли, че няма основание да се иска отвод.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама