Томислав Дончев: Не е хубаво държавни лица да говорят, че се вихри безнаказаност

08:43, 13 май 19 / Политика 25 1090 Шрифт:
Topnovini

Не е хубаво представители на държавата да говорят, че се вихрела безнаказаност. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира думите на президента Румен Радев, че се вихрела безнаказаност в държавата. Румен Радев не е част от предизборната кампания, президентът е активизиран, а той не е нито кандидат за евродепутат, нито участник в изборите, заяви Дончев пред bTV по повод призива на държавния глава властта да се зарови в офшорки и фирми на политиците.

„Не е хубаво председател на държавата да говори по този начин. В крайна сметка,
президентът Радев не трябва да е лидер на опозицията, а да е представител на
държавата. Безспорно е активизиран преди изборите – от гледна точка на медийно присъствие, реплики – очевидно е!”, каза Вицепремиерът.

България има проблем с корупцията и той трябва да бъде решен от всички – на първо място от правораздавателната власт, после и от съдебната, отбеляза вицепремиерът.

Плевнелиев: Държавният глава денонощно говори колко корумпирана е България

Вицепремиерът каза още, че службите се „ровят” за нарушения и престъпления постоянно. „Резултатът не е убедителен до момента, това не означава, че в България няма проблем с корупцията и няма злоупотреби. Съгласен съм с призива за борба с корупцията. Във всяка развита държава има корупция, оставаше в България да няма, където нравите са по-ниски и държавният апарат не е толкова ефективен.
България има проблем с корупцията”, посочи Дончев.

По думите на вицепремиера, винаги при информация за злоупотреби правителството взима мерки. Той призна, че се случва обаче за нарушения на политици да се разбира от медиите, въпреки превантивните действия. Ролята на медиите, когато се говори за борба с корупцията е, че общественият натиск води до разкриване на корупционни практики. Имаме стотици случаи на злоупотреби, в които сме реагирали без да е имало медийни сензации, допълни Дончев.

Радев: За "Апартаментгейт" трябват разкрития, присъди, конфискация и връщане на пари

Когато окончателно приключи проверката на всички къщи за гости и бъдат открити злоупотреби с тях, трябва да бъдат върнати всички европейски пари. Ще бъде отворена специална сметка, и ако ЕК наложи санкции по оперативната програма, финансирала къщите, България ще си плати глобата с парите от тази сметка. Контролът по финансирането на проектите за къщи за гости трябва да стане по-плътен, допълни Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама