Радев: За "Апартаментгейт" трябват разкрития, присъди, конфискация и връщане на пари

14:50, 12 май 19 / Политика 25 1341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За „Апартаментгейт“ трябват разкрития, присъди, конфискация и връщане на пари. Това каза президентъ Румен Радев пред журналисти в Асеновград във връзка с диалога между „Дондуков“ 1 и 2, предаде „Фокус“.

По думите му „Апартаментгейт“ е само началото и вододел на къде ще вървим. „Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому - да се вихри безнаказаност и беззаконие“, допълни държавният глава. Според него трябват разкрития, присъди, конфискация и връщане на пари.

„Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край, но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говорене по тези теми, а с разнищване и прочистване. Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица. Иначе, ако и сега бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето бездействие. И според мен проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорпуционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици.

Дори и да го правеше той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролният стил на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки. За това трябват две важни неща - въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци. Това е, което аз виждам като една необходимост, която да се извърши и разбира се затвор за прегрешилите“, каза държавният глава и посочи, че възстановяването на държавността минава през възмездието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама