Бъбривите родители могат да повишат интелигентността на детето си

18:00, 08 май 19 / Любопитно 25 957 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бъбривите родители могат да повишат интелигентността на детето само като говорят, пишат Darik News по информация от Independent. 

Британски учени установиха, че децата, които слушат от ранна възраст как разговарят майка им и баща им, порастват с по-добри умствени умения.

За изследването си учените от университета на Йорк са подслушвали общуването в домашни условия между 107 деца на възраст от две до четири години и родителите им три дена. Родителите е трябвало да помагат на децата да рисуват, копират и да изпълняват други задачи за проверка на умствените им способности.

 „Установихме, че има положителна връзка между количеството на думите, казани от възрастен, които децата чуват, и техните когнитивни способности. Необходими са обаче допълнителни изследвания на причините за тази връзка. Излагането на говора може да дава повече възможности на децата да учат, но може и по-интелигентните деца да пресъздават повече думи, чути от възрастните в средата им", споделят изследователите.“
 
Децата, слушащи много разговори на възрастни, разсъждават по-добре, познават по-добре числата и формите.

Важно е качеството на слушаната реч. Когато родителите използватбогат речник, децата също знаят повече думи.Освен това „позитивното родителство“, което насърчава любознателността и изразяването, е свързано с по-малко прояви на неспокойство, агресивност и неподчинение у децата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама