БСП: След "Апартаментгейт", идва ли "Магистралагейт"

15:46, 07 май 19 / Политика 25 1446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"След „Апартаментгейт“ идва ли време за „Магистралагейт“. Този въпрос зададе зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, цитиран от БГНЕС. Свиленски обяви, че Европейската сметна палата е разпоредила да се провери качеството на магистрали и пътища, изградени с европейски средства.

„На прага на европейските избори, само 10-ина дни преди тях, ГЕРБ получава нов европейски шамар. Този път от Европейската сметна палата“, заяви Свиленски и припомни, че през 2017 г. БСП е внесла сигнали в Прокуратурата за съмнение при разходването на средствата за пътища и магистрали, както и за качеството на построените пътища. Той добави, че през 2018 и 2019 г., до днес, са внесли три писма в Агенция „Пътна инфраструктура“ с искане да проверят 46 места, които според специалисти, са опасни и създават опасност за гражданите.

„Преди 2-3 дни получихме писмен отговор от АПИ, в който ни се обясняват, че трябва да изчакаме още няколко седмици, вероятно до края на кампанията, за да съдействат за проверката, която иска Елена Йонева и БСП. Само че Европейската сметна палата няма да ги чака. Проверка ще има“, заяви Свиленски и добави, че съвсем скоро българското общество ще разбере защо пътищата са некачествени и скъпи, а апартаментите на управляващите евтини.

Председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски каза, че премиерът Бойко Борисов трябва да се оттегли от поста министър-председател до европейките избори, тъй като е председател на предизборния щаб на голямата коалиция и защото използва държавен ресурс за водене на предизборна кампания.

„Във връзка с това внасяме сигнал до ЦИК и до СЕМ за вземане на отношение по този въпрос. До ЦИК затова, че Борисов е в конфликт на интереси. А до СЕМ за това, че българските медии отразяват неговите посещения, които са предизборна кампания“, обяви Свиленски и добави, че политиката на ГЕРБ по усвояване на европейските средства отдалечават България от ЕС.

Той посочи още, че последното предизборно посещение на Борисов е било направено днес в ямболска област. Секретарят на ПГ на „БСП за България“ от 31-ви Многомандатен избирателен район - Ямбол Кристиан Вигенин даде повече информация по случая, който е от 2012 г.

"През 2012 г. кабинетът „Борисов 1“ обещава новата болница в Ямбол да влезе в експлоатация през март 2014 г. Нищо не се случва. През 2015 г. кабинетът „Борисов 2“ обещава новата болница в Ямбол да бъде завършена до една година и половина, т.е. 2017 г. Нищо не се случва. 2017 г. предизборно Борисов обещава в Ямбол 12 млн. за доизграждане на новата болница в Ямбол - пак нищо не се случва. Нещо повече преди половин година с гласуване при приемането на бюджета за 2019 г. ГЕРБ отхвърля с 57 гласа „против" и 5 "въздържали се" в бюджета за тази година да бъдат вкарани като целеви, инвестиционен, капиталов разход в Министерство на здравеопазване обещаните 12 млн.“, уточни Вигенин и добави, че днес Борисов е обещал 27 млн. лв. за доизграждане на новата болница, като срокът пак е една година и половина.

Вигенин попита защо тези средства се удвояват и дали това не е част от политиката на ГЕРБ. Той зададе и още един въпрос - дали е трябвало Цветан Цветанов да си купи апартамент с личен асансьор, за да получат най-после ямболци болница с асансьор и да не се налага да носят на ръце своите болни.

„На фона на всичко това бившият комунист Борисов, обграден с бивши комунисти заявява в Ямбол, че по-нахално от комунист няма. Това вече е диагноза“, коментира Вигенин.

Попитан как ще коментира визитата на папа Франциск в София, от БСП заявиха, че това не е тема на пресконференцията. Според тях те не трябва да коментират това посещение. Според тях опитът на премиера Борисов да използва посещението на папата за личен пиар, няма да се получи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама