Европейските лидери се събират извънредно в Румъния преди евроизборите

07:40, 09 май 19 / Свят 25 1162 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на ЕС се събират извънредно в румънския град Сибиу, за да обменят мнения относно предизвикателствата и приоритетите на Общността за следващите години.

Очаква се в Румъния да бъде приета декларация с десетте най-важни ангажиментa за развитието на Европейския съюз пред следващите пет години.

Настоящата програма беше одобрена от Европейския съвет през юни 2014 г. и придоби ясни очертания под формата на 10-те политически приоритета на Комисията „Юнкер“. Те бяха съсредоточени върху нещата, които са от най-голямо значение за европейците - възстановяването на работните места, растежа и инвестициите, утвърждаването на социалната справедливост, управлението на миграцията, намаляването на заплахите за сигурността, отключването на потенциала на цифровия и енергийния преход, засилването на ролята на ЕС на световната сцена и увеличаването на прозрачността и демократичната легитимност.

Неформално европейските лидери ще обсъдят и бъдещото разпределение на важните европейски постове след изборите за Европарламент, които ще се проведат между 23 и 26 май. Британският премиер Тереза Мей не е поканена на срещата.

Очаква се евровотът да бъде изпитание за проевропейските партии на Стария континент, които губят от влиянието си за сметка за популистките формации.

Преди срещата унгарският премиер Виктор Орбан, обяви че оттегля подкрепата си за водещия кандидат на ЕНП - германеца Манфред Вебер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама