Папа Франциск: Северна Македония мост между Изтока и Запада

12:00, 07 май 19 / Свят 25 1482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна Македония е мост между Изтока и Запада и място, където се срещат много културни течения икоето олицетворява характеристиката на региона. Чрез елегантните свидетелства за византийското и османско минало, възвишените стени и великолепния иконостас в древните църкви, които говорят за християнското присъствие, датиращо от апостолските времена, Северна Македония отразява дълбочината и богатството на хилядолетната си култура, каза папа Франциск в обръщение към държавното ръководство и дипломатически корпус в президентската вила в Скопие, предаде БГНЕС.

„Позволете ми да кажа, че тези големи културни съкровища представляват отражение на вашето безценно наследство: мултиетническото и мултирелигиозното лице на хората, завещанието на богата и сложна история на отношения, които са градени с векове”, каза папа Франциск.

Папа Франциск на сбогуване: Продължавайте да изграждате мир, сейте добро

"Тази смес от култури и етнически и религиозни групи доведе до мирно и трайно съжителство, където тези индивидуални идентичности са намерили израз и са се развивали без взаимно отхвърляне, господство или дискриминация. По този начин те доведоха до отношения и комуникация, която може да служи като пример и отправна точка за спокоен и братски живот между общностите, чрез многообразие и взаимно уважение”, каза папа Франциск.

Тези особености, както каза още Светият отец, също са от първостепенно значение за интеграцията с европейските народи. Надявам се, добави той, че тази интеграция ще бъде развита по начин, който ще е от полза за целия регион на Западните Балкани, чрез постоянно зачитане на многообразието и основните права.

Папа Франциск в Раковски: Нашият закон е любовта!

„Насърчавам ви да продължите пътуването си, за да може вашата страна да бъде фар за мира, приемането и ползотворната интеграция на култури, религии и нации. Чрез отличаването на тяхната специална идентичност и жизнеността на техния културен и граждански живот те ще могат да изградят обща съдба чрез специалното богатство, което предлагат. Нека Бог пази и благослови Северна Македония, да запази единството и да й даде благополучие и радост! ”, каза папа Франциск.

"Аз също благодаря на представителите на други религиозни общности тук. Най-вече приветствам католическата общност, представена тук от Скопския епископ и Струмско-Скопската епархия, която е активна и неразделна част от вашето общество и напълно участва в радостите, грижите и ежедневието на хората".

За първи път един наследник на апостол Петър идва в Република Северна Македония. За мен е истинска чест, че мога да го направя на годишнината (25 години) от установяването на дипломатически отношения със Светия престол, които бяха осъществени няколко години след обявяването на независимостта през септември 1991 година”, заяви папата.

„Тук всъщност различната религиозна принадлежност на православни, мюсюлмански, католически, еврейски и протестантски, както и етническата принадлежност на македонците, албанците, сърбите, хърватите и други, създават мозайка, в която всеки камък е необходим за оригиналността и красотата на цялото. Красота, която ще достигне до най-големия си блясък до такава степен, че можете да я пренесете и засадите в сърцата на новите поколения”, каза още папа Франциск.

След речта си в президентската вила в Скопие, папата положи цветя и се помоли пред паметника на Майка Тереза в македонската столица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама