Учени: Приемаме кофеин и алкохол не заради вкуса, а заради начина, по който се чувстваме

18:20, 03 май 19 / Любопитно 25 816 Шрифт:
Topnovini

Нашите предпочитания към кофеин или алкохолни напиткиили към сладки газирани напитки, произтичат не толкова от вкуса, който имат, а от това как ни карат да се чувстваме. Това са резултатите от ново проучване наспециалисти по молекулярна генетикаот Северозападния университет във Великобритания.
 
В последната си работа Мерилин Корнелис, която е публикувала преди това труд за ролята на генетиката при консумацията на кафе, е решила да определикои вкусови гени са отговорни за това, което пием, каза тя. Но за нейна изненада, предпочитанията на хората не се основават на вариации във вкусовите гени, а по-скоро на гените, които са свързани с променящите съзнанието ефекти на напитките.
 
"Генетиката, която е в основата на нашите предпочитания, е свързана с психоактивните компоненти на тези напитки", твърди Корнелис. "Хората харесват начина, по който кафето и алкохолът ги карат да се чувстват. Ето защо ги пият", заяви тя пред АФП.

Американската асоциация по сърдечни заболявания и финансираното от Националния институт по здравеопазване проучване са проучили 24-часови диетични въпросници от около 336 000 индивида от европейски произход от британската биобанка. Напитките са били разделени на група с горчив вкус и група за сладък вкус.

Първата група е включвала кафе и чай, сок от грейпфрут, червено вино и алкохол. Сред сладките напитки са били подсладени със захар напитки, изкуствено подсладени напитки и сокове без грейпфрут. "Вкусът може да бъде фактор", каза Корнелис пред АФП, но "това е придобит вкус". Кафето, заради горчивината си, "е нещо, което трябва да избягваме на еволюционно ниво", отбелязва тя. "Но ние го консумираме, защото сме се научили да приравняваме вкуса с ефекта на кофеин", допълва тя.
 
Корнелис също така установява, че хората, които имат определен вариант в ген, наречен FTO, предпочитат подсладените със захар напитки. Резултатът е изненадващ, защото същият вариант преди това е бил свързан с по-нисък риск от затлъстяване.

Общите констатации на изследването могат да помогнат на изследователите да намерят начини да се намесят, когато моделите на потребление станат нездравословни. Захарните напитки са свързани със затлъстяване и различни дължащи се на него заболявания. Алкохолът е свързан с повече от 200 болести и причинява около шест процента от смъртните случаи в световен мащаб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама