Недоспиване дори от 16 минути се отразява на производителността ни

09:00, 28 апр 19 25 1308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато не си доспим дори и с 16 минути, това веднага се отразява на производителността на работното ни място, установиха учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Според изследване на специалисти от университета в Южна Флорида дори и минималното лишаване от сън рефлектира върху способността ни за концентрация и взимане на правилни решения. Поради тази причина екипът на д-р Суми Ли препоръчва на работодателите да не претоварват служителите си и да не ги задържат в офиса извън работно време.

При провеждането на изследването са ангажирани 130 души, работещи в ИТ сектора. Те е трябвало да отговорят на въпроси колко са спали, изразено в часове и минути, какво е било качеството на съня им. Те също посочвали колко често губят концентрация и допускат грешки на работното място.

Оказало се, че дори при 16 минути недоспиване се губи концентрация на следващия ден, като при това се увеличават и стресовите нива на служителите. В крайна сметка спадала и общата продуктивност на недоспалите.

Липсата на достатъчен сън е голям проблем в САЩ, припомня изданието. Една трета от американците не си доспиват и не постигат препоръчителната норма от 7-8 часов сън в денонощието. Това нанася ежегодни щети на икономиката на САЩ в размер на 411 млрд. долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама