Защо ни трябват повече книги, отколкото можем да прочетем

12:20, 27 апр 19 / Любопитно 25 1153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Домашната библиотека на Умберто Еко съдържала 30 хиляди тома. Дали ги е прочел всичките? Естествено че не, но си остава един от най-ерудираните и сложни писатели, за които се сещаме.

Далеч сме да се мерим с него, но ако и нашата библиотека изобилства от непрочетени книги, въобще нямаме поводи за притеснение. Напротив.

Според Насим Никълъс Талеб - икономист и автор на бестселъра "Черният лебед" (няма общо с филма с Натали Портмън), пълната библиотека е повод за гордост независимо от непрочетените книги.

"Прочетените книги са много по-малко ценни от непрочетените", казва Талеб и допълва, че те са и нещо като напомняне за това колко малко знаем. А ролята им е да ни държат гладни за знания и постоянно любопитни.

Непрочетената библиотека е камбанката, която звънва в главата и ни напомня за това каква нищожна част от цялото сме. Защото колкото повече научаваме, толкова повече и осъзнаваме колко малко знаем. А винаги е хубаво да имаме цел пред себе си и стимул, който да ни дърпа към нея. Като следващата книга, която трябва да прочетем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама