Чия е заслугата късата поличка да стане част от тенис облеклото?

18:00, 26 апр 19 / Любопитно 25 1953 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гаси Моран e американска тенисистка, родена в Санта Моника. Още от ранна детска възраст тя започва да играе тенис, а в следвоенните години се доказва на шампионатите в САЩ, като печели сингли и титли на смесени двойки.  

През 1949г. Гаси Моран шокира целия свят с начина, по който се появява  на  Уимбълдън. Моран първоначално иска разрешение за носене на цветна екипировка, но тази нейна идея бива категорично отхвърлена. Този отказ обаче, не ѝ пречи да привлече вниманието към себе си и да се превърне в една от най-фотографираните жени за своето време. Специално за нея се изработва много къса поличка, която разкрива части от бельото ѝ с дантела. По това време е било прието тенисистките да носят поли до коляното с бял цвят. Дизайнер на облеклото, което предизвиква големия фурор, е Тед Тинлинг.

Денят, в който Гаси излиза на корта по този начин, се превръща в масова психоза. Моран шокира света на тениса с провокативното си излъчвана и  става първата тенисистка, появила се с толкова къса пола на Уимбълдън.

На следващия ден била не само на челните страници в британските вестници, но и обсъждана в парламента. Снимките ѝ от корта сe публикуват по целия свят. В резултат младата тенисистка  започва да получава предложения за срещи от милионери, а името ѝ влиза в историята на тениса.

През следващите години тя се оттегля от спорта. Появата ѝ на Уимбълдън създава статута ѝ на знаменитост, но нанася поражения върху кариерата ѝ на тенисист. Без нейната провокативна проява обаче, едва ли късата поличка щеше да се наложи като част от тенис облеклото днес.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама