ЦГМ поставя стикери на нарушителите в „синя“ и „зелена“ зона

09:30, 02 май 19 25 968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Центърът за градска мобилност вече има право да контролира и санкционира водачите, които са паркирали в районите на „синя“ и „зелена“ зона, но в нарушение на Закона за движение по пътищата. До сега контрольорите на ЦГМ можеха само да санкционират тези, които не отговарят на условията за паркиране в зоните, но не и тези, които са спрели в район на кръстовище, например.

Инспекторите към Центъра вече имат право да налагат санкции и да разпореждат, заедно с „Общинска полиция“, вдигането на автомобилите в нарушение с „паяк“.

Всеки водач, който не се е съобразил със Закона, първо ще бъде уведомяван със стикер, който се поставя на колата. Шофьорът има възможност да я премести преди да дойде „паяк“. Целта е първо да бъде уведомен и да се поправи, а не веднага да бъде наказан, обясни Румяна Милова, директор на „Паркиране и мобилност“ на ЦГМ.

Мярката с предупреждението вече работи, защото първия ден бяха поставени 1200 стикери, а на втория нарушителите бяха 850. След поставянето на стикера, контрольорите информират диспечерите за нарушителя, той на свой ред преценява къде първо да бъде изпратен „паяк“. Самото репатриране става по разпореждане на инспектор или на полицай от „Общинска полиция“. Водачите получават фиш от 20 лева, плащат и 60 лева за „паяк“ и по 2 лева за всеки час престой на наказателния паркинг.

Повечето от  тези, които си позволяват да не се съобразяват със Закона, имат офиси на първите етажи на кооперациите и предпочитат да не плащат за паркиране. Сега подобно безпроблемно спиране вече не е възможно, обясниха от ЦГМ.

 Зоните за платено паркиране са разделени на пет сектора и ежедневно в един от тях  контролът е засилен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама