Йончева: Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости

18:26, 24 апр 19 / Политика 25 1180 Шрифт:
Topnovini

Това е проект от 2009 -2010 година, когато не съм го познавала, къщата е проверявана през 2015 г., обясни пред bTV водачът на листата с кандидати за евродепутати на БСП – Елена Йончева.

''Това е по време на правителството на ГЕРБ, как аз съм могла да упражнявам влияние или да има конфликт на интереси, отбеляза още Йончева. Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости'', попита тя.

Елена Йончева коментира информацията, че бащата на съпруга й е собственик на къщи за гости, строени с европари. По-рано през деня стана ясно, че прокуратурата ще проверява общо 746 такива къщи.

"Атаките се правят, за да се отклони вниманието от корупционните схеми на ГЕРБ и да покажат, че има и други такива. Прокуратурата се самозесира по жълти публикации", коментира още Елена Йончева.

Тя цитира последния доклад на ЕК от февруари, където се казва, че две трети от сигналите за корупция в България за видни личности не се разследват. По думите й 11 млрд. евро всяка година ни струва корупцията.

''Това е вече петата бухалка, която ГЕРБ вади срещу мен", обясни още Йончева.

Разпоредиха проверка на 746 къщи за гости и луксозни джипове, купени с европари

Първата, според Йончева, е свързана със сигнали за корупция при санирането, втората със сигнала за нарушенията при изграждането на оградата по границата с Турция, третата – т. нар. афера "Кум гейт", свързана с Делян Добрев, четвъртата е след сигнала на БСП за проверката на пътищата, а петата – тази с къщите за гости, след настояването за разследване за министъра на културата Боил Банов и проекта за столичното "Ларго".

"Записът за Банов няма монтаж и външно влияние, но не може да се използва за доказателство, защото не е оригинален, така казват от прокуратурата", припомни Йончева.

"Днес направихме констативен протокол при нотариус, където показахме какъв е телефонът, какъв е паспортът на телефона, записа и съдържанието, и запечатахме този плик, защото не искаме този оригинален запис на носителя на записа да изчезне”, съобщи още Елена Йончева. Тя беше категорична, че човекът, който е дал записа, се страхува да говори като свидетел.

Всички битки, които водим в България срещу корупцията са невъзможни, само ЕС ни предпазва от диктатура, посочи още кандидатът за евродепутат от БСП. По думите й една от идеите на социалистите в европейския парламент е да се премахнат офшорните сметки и да има разследване на тези сметки и кой стои зад тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама