Предизборната кампания започва с указани места за поставяне на агитационни материали в София

08:15, 25 апр 19 / Политика 25 304 Topnovini
1
2

Със своя заповед кметът на Столична община вече определи местата за поставяне на агитационни материали за предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България – 2019г.

Плакати, обръщения и други печатни материали ще могат да се поставят на 190 места в столицата, като кампанията стартира от 26 април 2019 г.

Най-много предвидени места има в районите „Панчарево“ (20 бр.), „Кремиковци“ (16 бр.), „Подуяне“ (16 бр.), а най-малко в „Люлин“ - едва 2 броя.

В тази бройка не се включват всички сгради, огради и витрини, които с разрешение на собственици или управители на имоти също могат да служат за места за агитация.

Участниците в изборите трябва да знаят, че гербът и знамето на Република България, както и на чужди държави, са забранени за присъствие в агитационните материали.

Плакати, листовки и обяви на предизборна тематика не бива да има в и на превозните средства, по спирките на обществения транспорт, паметници, дървета, ел. табла и др.

Важно условие е, че всички поставени в нарушение агитационни материали, ще бъдат премахвани своевременно по реда на чл. 186, ал. 1 от Изборния кодекс – “Кметът на общината, районът или кметството или кметският наместник по решение на районната или общинската избирателна комисия и при необходимост със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи премахва или изземва агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на кодекса .

Партиите, коалициите и инициативните комитети следва да премахнат сами поставените от тях агитационни материали до една седмица след провеждане на изборния ден.

Заповедта за правилата може да бъде видяна на интернет страницата на Столична община - www.sofia.bgи в секция „Избори за членове на ЕП 2019“ https://www.sofia.bg/election, както и на сайта на Столичен инспекторат http://www.inspectorat-so.org/

След провеждане на парламентарните избори през 2017г., непремахнати останаха 1276 бр. плакати, афиши, листовки на 6 партии и коалиции от партии.. За всички нарушения са съставени 11 акта, коментира Иво Пенев – началник на сектор „Контрол на рекламната дейност“ към Столичен инспекторат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 139 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.