Какво трябва да знаем, когато теглим кредит

16:30, 30 апр 19 25 1536 Topnovini

Все повече български домакинства не се притесняват да се обърнат за финансова подкрепа към банкови или небанкови институции. В компенсация на това, значително по-малко хора се обръщат към приятели, когато имат нужда от пари на заем. Това сочи статистиката на финансовите институции през последните пет години.

Но какво трябва да знаем, когато обмисляме да кандидатстваме за кредит? Първо трябва да преценим от какъв тип кредитиране имаме нужда. Възможностите са много и премного. Като започнем с бързи кредити, потребителски и ипотечни кредити, кредит за ремонт или нов автомобил и много други. Разбира се, всяка една от тези възможности има различен лимит на максималната сума, допустима за получаване от кредитоискателя.

Ако имаме нужда от сравнително малка сума, например между 500 и 2000 лева, опцията за бърз кредит с равни месечни вноски е доста добра. Ако имаме нужда от по-голяма сума, например до 10 000 лева, е добре да обмислим възможността за потребителски кредит. Но какво е наистина важно да знаем и да направим? Днес ще Ви запознаем с няколко лесни стъпки, с които да Ви помогнем, за да вземете възможно най-доброто решение при подобни непредвидени ситуации.

  1. От какъв тип кредит се нуждаете?

Помислете за какви цели са Ви необходими средствата и от какъв размер кредит имате нужда. С посочените по-горе съвети ще можете да се ориентирате към какъв тип финансова услуга да се насочите. Обмислете дали са Ви необходими пари веднага или можете да изчакате известно време за одобрение, за да прецените дали Ви е необходим бърз кредит или стандартен.

  1. Проверете лихвените проценти

За сравнително малкия български пазар, има доста голям брой фирми, предлагащи финансови услуги. След като вече сте определили типа кредит, от който се нуждаете, сравнете предложенията на пазара. Можете да посетите различни офиси или да спестите време и да сравните предложенията онлайн. Голям брой от финансовите институции не само описват подробно предложенията си в техните сайтове, но имат и опция за отпускане на онлайн кредити, които ще Ви спестят доста време и усилия в подготовката на документи. А необходимата Ви сума може да бъде преведена директно по банковата Ви сметка.

  1. Преценете доходите си

Това е изключително важно, за да сте сигурни, че ще можете да изплащате задължението си към финансовата институция и да не попадате в неловки ситуации, в които не можете да направите месечната си вноска. Опитайте се предварително да изчислите сумата, която можете да отделяте на месец за вноска по кредита си. Добре е да се консултирате и с кредитен консултант към дружеството, към което сте се насочили за кандидатстване за кредит. Така ще имате допълнително професионално мнение, което ще Ви насочи към най-добрия за Вас вариант.

  1. Опции за рефинансиране

Ако имате нужда от рефинансиране на кредит, прегледайте внимателно предложенията от различните банкови и небанкови институции. Понякога е по-изгодно да заявите пари на заем от друг кредитор, вместо да рефинансирате от този, който вече ви е отпуснал заем.

Надяваме се, че сме Ви полезни и чрез тези три стъпки ще можете по-лесно да се ориентирате във финансовия пазар, и да вземете най-подходящото решение за Вас и Вашето семейство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!