Правителството отпуска допълнителни средства за вероизповеданията

12:09, 24 апр 19 / Политика 25 482 Topnovini
БГНЕС

Правителството отпуска допълнителни средства за вероизповеданията, съобщи премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на Министерския съвет. От Министерството на финансите уточниха, че на официално признаните религиозни общности ще бъдат разпределени общо 20 770 000 лева.

Вероизповеданията у нас ще могат да се финансират и от чужди държави

"Това са парите, както обещахме на вероизповеданията - за Светия синод, за Мюфтийството, за всички останали. Така, че за днеска - Велика сряда, така както поехме ангажимент към Синода, да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон", каза Борисов.

Мюфтийството има 10 години, за да погаси дълговете си

От допълнителните разходи 15 000 000 лв. са за източноправославното вероизповедание, което е остатък от държавната субсидия за 2019 г., и 5 770 000 лв. са за мюсюлманското вероизповедание, се казва в съобщение от МС.  Средствата по бюджета на Министерския съвет ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет и чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2019 г.

През миналата и тази година бяха приети изменения и допълнения на Закона за вероизповеданията, с които се въведе нов ред на финансиране от държавата на регистрираните вероизповедания в страната. Бяха определени критерии, съгласно които ежегодно със закона за държавния бюджет трябва да се одобрява разпределението на държавната субсидия за регистрираните вероизповедания.

Заради това, че Законът за държавния бюджет на България за 2019 г. беше приет преди промените в Закона за вероизповеданията, с параграф 19 към преходните и заключителни разпоредби на изменителния закон е предвидено за тази година Министерският съвет да одобри държавната субсидия за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!