Красимир Каракачанов не е декларирал тераса от 117 кв. м

17:40, 21 апр 19 / Политика 25 2751 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов е купил през 2017 г. апартамент в София на цени под пазарните. Освен това той не е декларирал тераса от 117 кв. м. Това твърди "Биволъ", като се позовава на имотната декларация на лидера на ВМРО.

Жилището се намира на ул. "Осогово", която е пряка на бул. "Тодор Александров". Проверка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър показала, че апартаментът е мезонет. Първото ниво е 149.25 кв.м., а второто – 61,02 кв.м. Така общата му площ е 210 кв. м. Освен това има и тераси с общ размер 117 кв.м.

По данни на "Биволъ" апартаментът на Каракачанов се намира в тази сграда на последния етаж, а от Google Street View се вижда, че покривите на терасите, за които се твърди, че не са декларирани, са от поликарбонат с метална конструкция.

В декларацията си пред антикорупционната комисия Каракачанов е обявил, че за покупката на апартамента, заедно със съпругата си, са заменили друг мезонет с площ 164 кв.м, оценен на 114 273 лв. Освен това двамата са доплатили на фирмата още общо 70 хил. лв. Сумата на заменката и доплащането е 184 273 лв., докато декларираната цена е 264 273 лв. В имотния регистър пък е вписана друга цена – 243 048 лв.

Според "Биволъ" сметките показват, че жилището с площ 210 кв.м. струва 1150 лв. на кв.м по декларираните суми. Ако обаче се отчете и квадратурата на терасата, сделката на вицепремиера пада на около 760 лв. на кв.м.

През тази седмица Каракачанов коментира скандалите около покупките на апартаменти от хора от властта на цени под пазарните. Според него те не са свързани с местните избори, а с битката за избора на нов главен прокурор. "Направи се опит да бъдат ударени и хора от съдебната система, за които се говореше в обществото, че са потенциални кандидати", посочи вицепремиерът.

Един от хората, за които се говореше, че може да се бори за поста на Сотир Цацаров е председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обаче в момента е в подобна на Каракачанов ситуация, след като се оказа, че не е декларирал тераса от 186 кв.м, която - според собствените му обяснения - била обща част на кооперацията, макар само неговият апартамент да има излаз към нея.

Георгиев излезе в отпуска, след призив на премира Бойко Борисов, като обяви, че не иска да пречи на проверката на прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама