Спират детските помощи за година при пет неизвинени отсъствия

11:23, 19 апр 19 / Политика 25 1266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите гласуваха промените в Закона за социалното подпомагане, с които получаването на социални помощи се обвързва с редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование.

Без социални помощи за родители, ако децатa не ходят на училище

Според новите правила, при три дни отсъствия на детето в месеца или пет неизвинени отсъствия на ученика по неуважителни причини, социалните помощи се спират за една година. Спрените средства обаче ще отиват в детската градина или училището, а по преценка на институцията с тях могат да бъдат закупувани ученически пособия и други необходими неща.

Вносител на текстовете са депутати от ГЕРБ, а в мотивите им пише, че те целят единствено да стимулират отговорното родителство. "С промените в месечните помощи не отнемаме пари от децата, а правим така, че дори и родителите да са безотговорни, средствата да отиват за детските нужди", каза по време на дебатите народният представител Милена Дамянова, цитиран от БГНЕС.

Промените ще засегнат и еднократната финансова помощ за първолак. Тя вече ще бъде изплащана на две равни части – през първия и втория срок. Целта е същата – оставане на децата в училище.

Втората група предложения идват от "Обединени патриоти", откъдето настояват на всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии. Заедно с нея ще бъдат поставяни и годишни задачи за повишаване на грамотността и трудовата квалификация. Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година.

В МОН недоволстват от сегашните санкции за безотговорни родители

"С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т. нар. социален паразитизъм", аргументира предложенията депутатът Александър Сиди. "Искаме социалните плащания да бъдат до едно време и след това тези хора да ги върнем отново на пазара на труда, където да продължат да плащат социални осигуровки. Това е идеята на този текст", допълни той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама