Без социални помощи за родители, ако децатa не ходят на училище

19:24, 19 мар 19 25 1355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спират за година социалните помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище или на предучилищна.

Това ще стане с промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи.

Текстовете предвиждат санкцията да се задейства, ако в рамките на месец са направени отсъствия повече от 3 дни за дете в предучилищна или 5 учебни часа за ученик.

Мярката съществува и сега, но помощта се спира само за месец.

„Отпадането от образователната система е един сериозен проблем, който има негативно въздействие в дългосрочен план. Когато тези деца, които не посещават училище пораснат, те трябва да се включат на пазара на труда. Липсата на образование и квалификация ги прави неконкурентоспособни и много често те стават контингет на системата за социално подпомагане“, обясни депутатът на управляващите Светлана Ангелова.

Така, ако дете отсъства без уважителна причина повече от 3 дни в месеца от задължителната форма на предучилищно образование, както и 5 учебни часа за ученик, семейството ще бъде лишено от семейни помощи за съответното дете за срок от една година.

Предлага се също парите за първокласник да се изплащат на две части - половината в началото на учебната година, другата половина - в началото на втория срок.

"Това е една малка крачка, която правим, обикаляме из страната, почти навсякъде, гласът който чуваме за усилване на санкционния механизъм, не става само с убеждение", обясни Красимир Вълчев – министър на образованието.

Управляващите обаче припомниха, че има и други видове социално подпомагане, които не са свързани с посещенията на децата в училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама