Най-малкото бебе в света тежи колкото ябълка

10:50, 19 апр 19 / Любопитно 25 373 Topnovini
1

Най-малкото бебе в света се роди през октомври в Япония и тежи толкова, колкото ябълка. Днес неговият лекар съобщи, че то вече е готово за външния свят.

Риусуке Секия е роден чрез спешно цезарово сечение, след 24 седмици и 5 дни от бременността. Спешното израждане се е наложило, тъй като майка му, Тошико, е получила хипертонична криза.

С неговите 258 грама, които е тежал при раждането, той е дори по-лек от предишния рекордьор, друго японски бебе с тегло само 268 грама при раждането си миналата година. Бебето е изписано от токийска болница през февруари.

Когато Руисуке е роден на 1 октомври 2018 г., той бил висок 22 сантиметра, като медицинският персонал го е държал в интензивно отделение за новородени. Използвали са тръби, за да го хранят, както и памучни тампони, за да доставят млякото на неговата майка в устата му.

Почти седем месеца по-късно момчето е увеличили 13 пъти теглото си, като сега тежи над 3 килограма. През уикенда той ще бъде изписан от родилното отделение в Нагано в централна Япония.

"Когато се роди, той беше толкова малък и сякаш щеше да се счупи, ако го докоснеш. Бях толкова притеснена", заяви майка му Тошико за АФП.

"Сега той пие мляко. Можем да го изкъпем. Щастлива съм, че мога да го видя как расте", сподели тя.

Най-малкото оцеляло бебе е момиче, родено в Германия през 2015 г. с тегло 252 грама, според регистър на университета в Айова на най-малките оцелели бебета в света.

Оцеляването на малките бебета е значително по-ниско при момчетата, отколкото при момичетата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани