„Тренд“: 43% знаят за кого ще гласуват на евроизборите

10:22, 19 апр 19 25 1451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 56% от пълнолетните български граждани предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като за 16% са изключително важни, а 40% ги определят по-скоро като важни. Само за 13% изобщо не са важни.

Това показва пручването на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ посветено на нагласите на българите към предстоящите избори за Европейски парламент. Проучването е реализирано в периода 5 - 12 април чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1008 души на възраст над 18 години.

38% или малко над 2 милиона българи декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, докато 31% са по-колебливи, заявявайки, че по-скоро ще гласуват. Най-ниско участие се наблюдава сред най-младата възрастова група (18-29 г.), като само една четвърт от тях със сигурност ще гласуват.

43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, докато 30% все още не са, като привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации.

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия. В сравнителен план между изследването на „Тренд“ през март и това през април, ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности. Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

Най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за Европейски парламент. 5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

Демократична България също запазват шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: Воля (3,6%), „Атака“ (2%), „Възраждане“ (1,6%), НФСБ (1,3%) и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.

4,5% от всички гласуващи пък заявяват, че ще отбележат опцията „не подкрепям никого“.

Данните на „Тренд“ от проучването през април отразяват моментната картина на обществените нагласи към момента на приключване на теренната работа и не са прогноза за изборния резултат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама