Данаил Кирилов: Промените спрямо "тримата големи" връщат справедливостта към техния статут

09:23, 19 апр 19 / Политика 25 631 Topnovini
БГНЕС

Промените, с които ще се въведе механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, и главния прокурор, по-скоро би следвало да възстанови справедливостта по отношение на техния статут, отколкото да ограничи тяхната независимост. Това коментира правосъдният министър Данаил Кирилов пред БНТ.

Той предлага законови промени, с които да се разработи механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на "тримата големи". Данаил Кирилов изтъкна, че този въпрос не е нов и той е обсъждан през последните две години. Кирилов се обяви и за по-продължителен мандат на главния прокурор.

Лозан Панов не е съгласен "тримата големи" в съдебната власт да бъдат разследвани

"Съобразяваме се с механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът "тримата големи" е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитие на съдебната система. Тази пътна карта е приета от Съвета за развитие на съдебната система, по този въпрос има консенсус от всички участници в съвета, който включва и неправителствените организации. Би следвало в рамките на този доклад, в рамките на този период на оценка, да приключим въпроса", обясни Кирилов.

"По-скоро би следвало това да възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Опонентите твърдят, че и сега има режим за предсрочно прекратяване, но това предсрочно прекратяване е заради основания, които са обективна невъзможност", уточни Кирилов.

"Вярно е, че досега ние нямаме режим, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения или нарушение на закона, или по-тежките случаи, когато е извършено престъпление", допълни той.

Определено тази идея в момента няма връзка с апартаментните скандали, а то няма и как да има такава връзка. Необходимостта изцяло е правно систематична, тя е установена и от партньорите и смятам, че това ще възстанови в голяма степен справедливостта и по отношение на тримата големи като този статут би следвало да бъде идентичен за тримата големи, смята още Данаил Кирилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!