Мая Манолова: Българските граждани имат огромни проблеми

11:05, 18 апр 19 25 997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Българските граждани имат огромни проблеми", заяви омбудсманът Мая Манолова. Тя представи в парламента доклада за дейността на институцията през 2018 г. и отчете двоен ръст на жалбите до нея, откакто е встъпи в длъжност през 2015 г. От данните в доклада става ясно, че двойно са се повишили и посещенията в нейната приемна, което според нея е доказателство за повишеното доверие към институцията.

Европейският парламент сложи край на двойните стандарти при храните в ЕС

Общо 12 890 са жалбите, адресирани до Манолова през изминалата година. 24 634 души пък са преминали през нейната приемна, а 36 892 души са потърсили съдействие от институцията. „Гражданите имат проблеми с администрацията и с начина, по който работят институциите. Те наистина имат нужда от институция, която да е на тяхна страна“, отбеляза Манолова пред депутатите.

Тя подчерта, че в работата си като омбудсман разчита много и на гражданското общество у нас. „Вече работим с над 300 неправителствени организации, които разполагат с необходимата експертиза и които са наши партньори. Благодарение на гражданските експерти и консултативния Конституционен съвет, в който са включени големи имена на юристи, ние успяваме да изработим решения, които са далеч от популизма и дават решения на проблемите“, каза Манолова, цитирана от БГНЕС.

Мая Манолова призова всички да застанат зад исканията на здравните работници

Анализът на жалбите показва, че най-голям е техният брой срещу монополните дружества. Това са жалбите срещу топлофикации, ВиК дружества, фирмите за бързи кредити, колекторските фирми, банките и частните съдебни изпълнители. На второ място са жалбите по повод на социални и трудови права. На трето място пък са тези, свързани с правото на собственост и екологичните проблеми, както и свръх застрояването.

Омбудсманът: Забраната за двойния стандарт при храните е достоен финал на сегашния Европарламент

В резултат на дейността си по конкретни проблеми, омбудсманът е упражнил правото си на косвена законодателна инициатива – внесени са 11 законопроекта и две искания до Конституционния съд. Според нея сред най-големите победи на институцията е спечелената битка, водена заедно с майките на деца с увреждания, довела да приемането на три нови законопроекта в социалната сфера. С тях на практика започна реформа на политиките за хората с увреждания. Затова Манолова отправи и специални благодарности към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, за когото заяви: „От кошмар се превърна в приятел“.

Мая Манолова събра 6 колички продукти за пенсионери с акцията „Купи и сподели“

Наред с другите инициативи, Омбудсманът изтъкна изключително важната кампания, превърнала се в кауза – Европейската кампания срещу двойния стандарт на храните, която бе успешно финализирана. Сериозно място в доклада е отделено на дейността на омбудсмана като Национален превантивен механизъм (НПМ) – посещенията в местата за лишаване от свобода - затворите и следствените арести, психиатриите, социалните институции за възрастни и деца, бежанските центрове. През 2018 г. НПМ отчита напредък в подобряване на битовите условия на лишените от свобода в местата за задържане, разположени в Южна България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама